HYPERBOLISCH AFBOUWEN PSYCHOPHARMACA (29 aug)

Afbouwen van psychopharmaca (antidepressiva, antipsychotica en benzo´s) is voor 50-80% van de gebruikers erg lastig. Bij de afbouw kunnen oorspronkelijke klachten dubbel zo hard terugkomen en nieuwe klachten ontstaan. En daarom ga je vaak weer terug naar je oude dosering of zelfs hoger. En besluit je dat je niet meer zonder kan. Zo zit 1 miljoen mensen in NL aan de antidepressiva. 1 Miljoen! Nog niet te spreken over de benzo’s-gebruikers. Deze zijn er nog meer.

Maar is er vaak wel een wens om af te bouwen. Er zijn veel redenen om af te willen bouwen: Je voelt je beter. Je klachten zoals depressie/angst/zenuwpijn/menopauze/ptss zijn minder of geheeld. Of je wilt afbouwen omdat je veel bijwerkingen hebt.

Sinds een paar jaar is (nog maar een klein deel van) de medische wetenschap er achter dat de vrijwel alle psychopharmaca hyperbolisch werken. En pas afgelopen maart 2024 is er een groot onderzoek gepubliceerd door dr. Horowitz hierover. Hyperbolisch wil zeggen dat kleine doseringen nog steeds een zeer grote werking hebben op de neurotransmitters. En als je niet volgens deze hyperbool afbouwt, dat je dan in ontwenningsverschijnselen terecht kan komen die erger zijn dan de kwaal. Deze klachten lijken op “relapse” en ze zijn moeilijk te onderscheiden. De ontwenning kan maanden, jaren duren, omdat je centrale zenuwstelsel zo in de war is, dat het niet naar homeostase kan komen.

Deze onderzoeken zijn vaak nog niet bekend bij de huisartsen en de psychiaters, omdat het nog zo recente onderzoeken zijn (een grote blinde vlek dus). In deze lezing vertel ik zeer uitgebreid over de achtergrond, de werking, de ontwenning, de “fouten” en de mogelijke gevolgen. Ook ga ik het hebben over hoe de neuroplasticiteit in de hersenen te verbeteren is, zodat afbouwen wat makkelijker zou gaan. Ik ga het hebben over het afbouwen volgens de hyperbool, wat er voor kan zorgen dat ontwenning niet of heel licht voorkomt.

De lezing is toegankelijk voor mensen die psychopharmaca gebruiken, voor dierbaren van gebruikers, voor therapeuten, voor paramedici en voor andere geïnteresseerden. Met de informatie die je verkrijgt kan je eventueel naar je behandeld arts gaan, mocht je de wens hebben om af te bouwen. Of je kan deze informatie gebruiken om je cliënten beter te verwijzen of te helpen met de neuroplasticiteit te bevorderen.

Op deze avond mogen er vragen gesteld worden. Graag zelf!

Tevens wordt op deze avond de website www.hyperbolisch-afbouwen.nl gelanceerd.

Datum: 29 aug 19:30-21:30u
Kosten: Vrije gift

Aanmelden? Mail dan naar tineke@niemandiseeneiland.nl